Link

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saturday, November 24, 2012

Puding triffle/pavlova


BAHAN-
Layer bawah:
1 biji kek berat (boleh guna kek span,kek Apollo, swiss roll, kek coklat dan lain-lain, bergantung pada anda sendiri. selalu buat kek appolo)

Layer tengah (custard):
20 gram agar-agar
4 sb tepung custard
4 sb gula pasir biasa ( 100g)
1 tin @ 400g susu sejat (apa-apa brand)

Layer atas custard:
1 tin fruit cocktail (apa-apa brand) @pun nata @pun buah segar strawberry,kiwi n peach

Layer paling atas (jelly):
100g air masak
1 peket  instant jelly  (serbuk agar-agar berwarna biasa je, tanpa perisa.  buat ikut arahan dari  peket tu. Air  guna air dari fruit coktail tapi tambahkan gula)

Cara:
1. Lapisan bawah: Potong kek lebih kurang 1 1/2inci dan susun pada dasar bekas segiempat 8”. Pastikan kek disusun padat,tuang sedikit jelly utk melekatkan kek
      (TUANG SAMA  PARAS KEK)
2. Lapisan custard: Dalam periuk masak agar2 hingga cair, campurkan  gula dan bila gula hancur masukkan tepung kastad yg tlah d bancuh dgn scawan air,kemudian masukkan susu cair kedlm bancuhan kastad. Masak atas api perlahan, sentiasa kacau untuk elak berketul. Masak hingga adunan menjadi pekat. 

3. Sejukkan sedikit sebelum dituangkan di atas kek yang disusun tadi.

4. Susun atau taburkan buah-buahan dari cocktail  @ pun nata
 dan masukkan instant jelly. Atau ikut arahan di belakang peket . Sejukkan sebentar pada suhu bilik dan tuangkan di atas kastad yang sudah ditabur buah tadi (tuang perlahan-lahan untuk elakkan kastad terpecah,sudukan sedikit demi sedikit sampai jelly habis.)

6. Simpan dalam peti sejuk untuk sejam dua sebelum dihidangkan.