Layer bawah:
1 biji kek berat (boleh guna kek span,kek Apollo, swiss roll, kek coklat dan lain-lain, bergantung pada anda sendiri. selalu buat kek appolo)
Layer tengah (custard):
20 gram agar-agar
20 gram agar-agar
4 sb tepung custard
4 sb gula pasir biasa ( 100g)
1 tin @ 400g susu sejat (apa-apa brand)
Layer atas custard:
1 tin fruit cocktail (apa-apa brand) @pun nata @pun buah segar strawberry,kiwi n peach
Layer paling atas (jelly):
100g air masak
1 peket instant jelly (serbuk agar-agar berwarna biasa je, tanpa perisa. buat ikut arahan dari peket tu. Air guna air dari fruit coktail
tapi tambahkan gula)
Cara:
1. Lapisan bawah:
Potong kek lebih kurang 1 1/2inci dan susun pada dasar bekas segiempat
8”. Pastikan kek disusun padat,tuang sedikit jelly utk melekatkan kek
(TUANG SAMA PARAS KEK)
2. Lapisan custard: Dalam
periuk masak agar2 hingga cair, campurkan gula dan bila gula hancur masukkan tepung kastad yg tlah d bancuh dgn scawan air,kemudian masukkan susu cair kedlm bancuhan kastad. Masak atas api perlahan, sentiasa kacau
untuk elak berketul. Masak hingga adunan menjadi pekat.
3. Sejukkan sedikit sebelum dituangkan di atas kek yang disusun tadi.
4. Susun atau taburkan buah-buahan dari cocktail @ pun nata
dan masukkan instant jelly. Atau ikut arahan di belakang peket . Sejukkan sebentar pada suhu bilik dan tuangkan di atas kastad yang sudah ditabur buah tadi (tuang perlahan-lahan untuk elakkan kastad terpecah,sudukan sedikit demi sedikit sampai jelly habis.)
No comments:
Post a Comment