Thursday, April 26, 2012
Ikan Tenggiri Masak Kichap
Ikan Tenggiri Goreng Masak Kicap.Fried Mackerel (Tenggiri) in Black Soy Sauce.Bon Appetit
Bahan2nya
1 ekor ikan tenggiri (Mackerel) di belah ikut citarasa, digoreng cili & kunyit - ditepikan.
1 biji bawang besar di hiris
1 biji cili merah di hiris
1 biji cili hijau dihiris
2 ulas bawang putih dihiris
1/2 inch halia dihiris
1/4 sudu teh lada hitam
4 sudu besar kicap manis
2 cawan air
Minyak untuk menumis
Duan bawang dihiris serong nipis - hiasan
Cara2nya
Panaskan minyak di periok, letakan bahan2 yang dihiris dan lada hitam, biarkan supaya bau nya bangkit dan bawang nya lembut, tuangkan air secukup untuk kuahnya, jangan telalu banyak supaya kuah nya tidak terlalu cair. Masukan kicapnya. Biarkan ia mendidih. Masukan ikan yang sudah di goreng dengan rempah kunyit, cili kisar dan garam. Biarkan kuah na meresap kepada ikan dalam 10mins. Tutup apinya dan sajikan bersama juadah lain. Ikan Tenggiri boleh digantikan dengan ikan parang, Ikan Selar Besar, Ikan Bawal Hitam & Ikan Tongkol(Tuna).
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment