Lamb Curry, Kari Daging Kashmiri. Bon Appetit
Bahan2nya
1 kg Daging Kambing - dipotong ketul2 besar
3 helai daun salam kering
7 buah pelaga
1 sudu teh bunga cengkih
2 batang kayu manis
1/2 sudu teh Jintan Manis
2 labu bawang besar (kunning) - dihiris
2 sudu teh serbuk kunyit
3 sudu besar cili kisar (Ikut citarasa)
3 sudu teh serbuk ketumbar
3 cili kering
3 inch halia - ditumbuk
4 ulas bawang putih - ditumbuk lumat bersama halia
2 buah tomato dipotong dadu
1 sudu besar tomato puree
1 cawan air
Garam secukup rasa
1 genggam daum ketumbar - dipotong kasar2 untuk khiasan
1/2 cawan minyak untuk menumis.
Cara2nya
Panaskan minyak di periok. Letakan daun salam kering dan bahan2 rempah biji2an, kayu manis, buah pelaga, jintan manis dan bunga cengkih. Kemudian letakan bawang hiris, rempah2 serbuk kunyit dan ketumbar. Gaulkan dan gorengkan hingga bawang nya lembut dan letakan cili kisar, tomato buah dan tomato puree. Kacau hingga sebati. Kemudian letakan daging kambing. Letakan secawan air. Masak selama 45 mins, hingga daging nya masak dan empok. Sajikan dengan bawang merah goreng dan daun ketumbar. Anda pun boleh meletakan kentang goreng sebagai khiasan. Boleh dimakan bersama roti naan atau nasi2 berempah seperti, nasi arab, biryani atau nasi minyak. Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment