Tuesday, May 1, 2012
SAMBAL SOTONG
Bahan-bahan
500 gram sotong putih (di potong kecil)
100 gram cili kering
3 ulas bawang kecil
1 ulas bawang besar (dipotong kasar)
3 ulas bawang putih
1 inci halia (dititik)
2 keping asam gelugor
Minyak masak untuk menumis
gula dan garam
Cara Memasak
Kisar cili kering, bawang kecil dan bawang puting sehingga halus.
Panaskan kuali dan masukkan minyak masak. Tunggu sehingga minyak cukup panas.
Masukkan bahan yang dikisar tadi kedalam kuali dan tumis sehingga naik minyak.
kemudian masukkan halia, bawang besar, asam dan sotong. Masak dengan api sederhana sehingga sotong benar-benar masak.
Sesuai dihidang dengan nasi lemak panas atau ubi rebus.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Klu nak sedap lagi sambal nih,masukkan sedikit belacan
ReplyDelete