Link

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, July 18, 2012

-bUAH mELAKA




Bahan-bahan:
tepung pulut
Air daun pandan secukupnya (Akak gunakan pandan paste dengan air )
gula melaka/kabung ~ dipotong kecil-kecil utk intinya
Kelapa parut secukupnya ~ digaul dgn sedikit garam halus (Akak panaskan sekejap dalam microwave baru gaul garam ~ untuk elak dari mudah basi)

Cara penyediaan:
1. Bancuh tepung pulut dengan air pandan sedikit demi sedikit hingga adunan boleh digentel.
2. Ambil sebesar ibu jari dan leperkan.
3. Masukkan gula melaka di tengahnya dan tutup semula. Buatkan bulat.
4. Panaskan air hingga mendidih.
5. Masukkan bebola pulut tadi.
6. Bila kuih timbul bolehlah diangkat dan toskan dalam tapisan.
7. Gaul dengan kelapa parut.
8. Siap untuk di hidangkan.

1 comment:

  1. Terima kasih Akak ucapkan buat penyumbang asal yang telah berjaya mencetuskan idea menarik dan berjaya menghasilkan karya yang sangat sedap di tekak.....Mohon halalkan ya perkongsian resepi dan ilham menarik ini dan juga moga di izinkan juga untuk Akak panjangkan lagi perkongsian ini

    ReplyDelete