Link

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sunday, September 11, 2011

Nasi Lemak



Bahan-bahan:
6 cawan beras
1 biji kelapa(ambil santan)anggaran 9 cawan
1 inci halia
1 biji bawang besar
1 batang kulit kayu manis
sedikit halba
daun pandan
garam ikut rasa

Cara-cara
basuh beras,
1.halia,bawang besar blender halus
2.kemudian masukkan kedlm beras
3.masukkan sekali,kulit kayu manis,halba,
4.masukkan santan n garam,daun pandan,,,
5,masak,,,klu nak wangi bila nasi dah hampir kering benamkan serai ke dlm nasi lemak tu...

Friday, September 9, 2011

Daging Masak Kichap



Bahan-bahan:
1 kilo daging dipotong halus
1 inci halia
2 biji bawang besar(potong halus @ dadu)
3 ulas bawang putih
sedikit asam jawa
4-5 sudu kichap
sedikit gula
1 biji cabai hidup
daun sup n daun saderi untuk hiasan

Cara
1.Tumis bawang besar n bawang putih,halia
2.masukkan daging campur dgn 6 cawan air ,masak hingga daging lembut
3.masukkan kichap
4.kacau sebati masukkan sedikit gula sebagai perasa
5.masukkan air asam jawa kacau sebati
5.akhir sekali masukkan hirisan cabai hidup,daun saderi n daun bawang
6.Siap...Boleh makan dgn nasi daging

Air Asam untuk Nasi Daging



Bahan-bahan:
2 biji bawang besar
1 biji buah tomato
10 biji cili padi
2 biji cili hidup
1 inci belacan
air asam jawa
garam n gula ikut rasa

Cara-cara
1,Hiris semua bahan-bahan tadi
2.Ambil belacan,asam jawa gaul n masukkan ke dalam semua bahan yg dihiris tadi gaul rata
3.masukkan gula n garam ikut rasa
4.klu nak sedap lg tambah cili sos

Nasi Daging



BAHAN-BAHAN:
1 1/2 kilo daging(buat sup)
8 cawan beras
2 biji tomato buah
1 cawan susu cair(apa produk)
3 biji bawang merah(utk menumis)
1/2 bungkus rempah kari daging
sedikit kulit kayu manis,bunga cengkih,bunga lawang,buah pelaga.

Cara-cara
1.Tumis bawang merah yg dipotong halus,kulit kayu manis,bunga lawang & cengkih + buah pelaga
2.Bila kekunigan masukkan rempak kari daging tadi
3.kacau hingga sebati
4.Kemudian masukkan sup 11 cawan an 1 cawan susu cair
5.masukkan hirisan buah tomato
6.Bila mendidih masukkan beras
7.masak...klu dalam periuk nasional biar sampai kering @klu periuk biasa bila kering kecilkan api.
8.klu nak wangi masukkan daun pandan @pun benam sebatang serai ke dlm nasi 2...
9.Siap

Thursday, September 8, 2011

Onion Ring Kak Rosnah



500gm tpg gandum
2 sudu makan tpg jagung
1 cawan air 1 tsp garam
1 tsp gula 1 tsp serbuk penaik
bancuh je semua bahan...pastu goreng terendam.

Tuesday, September 6, 2011

Sup Tumis Darat


Bahan-bahan
Sup:-
1 ekor ayam @ daging
1 inci halia
3 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 sudu lada hitam
1 bungkus bunjut adabi @ apa2 lah
daun sup dan daun saderi
3 biji bawang merah utk tumis darat


Cara-cara
1.rebus halia,bawang putih dan bawang besar,lada hitam(di blender halus) & bunjut
2.masukkan ayam yg telah dicuci bersih,rebus hingga masak ayam,
3.masukkan garam ,jgn lupa klu nak sedapkan sup masukkan akar daun saderi(cuci bersih)
4.tumis bawang masukkan ke dalam sup tadi tudung sekejap,utk mendapatkan aroma bawang goreng tadi.

Nasi Himpit & Kuah Kacang

Bahan-bahan
1/2 kilo kacang tanah(digoreng tanpa minyak)
20 biji cabai kering
2 keping gula kabung(gula Melaka)
4 biji Bawang Besar
1 inci lengkuas
3 batang serai
2 biji buah tomato
belacan,sedikit asam jawa(perah),gula dan garam ikut rasa...

Cara memasak
1.kacang tanah yg digoreng tadi buang kulitnya ,kemudian blender jgn halus sgt
2.cabai kering,lengkuas,serai,bawang besar(blender halus)
3.tumis minyak,bila panas masukkan cabai kering,air perahan asam jawa,lengkuas,serai,bawang besar
5.masukkan,gula kabung,garam dan gula
6.akhir sekali masukkan kacang tanah dan hirisan buah tomato,masak hingga mendidih.


Nasi himpit-boleh beli yg segera
@ basuh beras,masukkan dlm plastik kadar besar plastik 1/2 jumlah beras tadi..cucuk plastik tu
dgn garpu,rebus dlm air hingga masak