Link

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, July 23, 2012

Kari Ketam Massala




Bahan2nya
2 kg Ketam dibersih dan di belah dua jika besar.
2 sudu besar Rempah Massala (biji ketumbar, jintan, kayu manis,bunga lawang,buah pelaga) disanggar dan di tembuk halus.
3 sudu besar bawang kisar
6 biji cili api - ditumbuk halus/Cili kisar
3 ulas bawang putih dikisar
3 sudu besar serbuk kari daging
1 inch halia di kisar
1/2 inch kunyit hidup di kisar
2 batang serai dititik
3 sudu besar santan pekat (Krim santan)
1 cawang air
1 tangkai daun kari
1 batang kayu manis
Minyak untuk menumis

Cara2nya
Panaskan minyak dikuali, letakan serai yang di titik,bahan2 yang di kisar dan serbuk rempah massala dan 1 batang kayu manis. Biarkan ia goreng sebentar di dalam minyak hingga, bangkit aroma nya kemudian letakan serbuk kari dan gaulkan biar sebati. Tuangkan krim santan dan air secawan. Masukan ketam2 dan gaulkan bersama rempah kuah kari. Taburkan daun kari dan sedikit garam secukup rasa. Tutupkan tudong periok, kecilkan api, biarkan ia masak dalam 8mins. Kuah nya biarkan pekat sedikit. Sajiikan dengan
nasi putih panas.

No comments:

Post a Comment