Link

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sunday, April 22, 2012

Ikan Pari Bakar dengan Sambal Serai



Bahan2nya
750 gm ikan pari segar, di bersihkan dan di potong ikut citarasa
1 sudu teh kunyit
Garam secukup rasa
Minyak untuk gaulkan

Sambal nya
1 batang serai di titik
1 biji bawang besar di kisar
Belachan atau 1 kuib knorr ikan bilis
Cili kisar secukup nya
Garam & gula secukup rasa
Minyak untuk menumis sambal

Cara2nya
Panskan minyak di kuali periok atau kuali, letakan serai dan bawang kisar, bila ia berbaumasukan belachan & cili, goren cili nya hingga masak letakan garam gula secukup rasa.

Gaulkan garam,kunyit dan minyak pada ikan parinya, peram untuk 1 jam di peti ais. Panaskan Oven atau arang dapur, bakar di suhu 200C selama 20mins. Asingkan sesudah masak, letakan sambal pada ikan pari dan disajikan. Boleh di perahkan jus limau jika anda suka.

No comments:

Post a Comment