Link

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sunday, April 29, 2012

Mee Siam Traditional Singapura


Mee Siam Traditional Singapura....Bon Appetit

Resepi Mee Siam
Bahan2nya
Satu packet Mee Hoon - direndamkan dahulu kemudian di toskan.
Rempahnya
3 Biji Bawang Besar
4 Biji Bawang Putih
4 sudu besar towcho
5 sudu besar cili kisar (gunakan chili kering di kisar)
2 sudu besar udang kering
Bahan2 semua di kisar halus.
garam & gula (secukup rasa)
Air Assam (semangkok)
Semangkok santan (...asingkan semangkok santan pekat) atau (1 kotak - santan kara, gunakan separuh saja dulu.)
Bahan2 untuk sajian atas mee siam
5 biji Limau Kasturi
Tahu dipotong kechil dan di goreng
Daun Kuchai - di potong kechil2
Udang hidup - 500gm (di goreng dengan kulit nya di tepikan) Kepala udang dikisar halus. Perahkan jus air udang ke dalam mangkok untuk di campurkan dengan rempah untuk di masak sama.
4 biji telur rebus (di potong empat)
Sedikit Taugeh
Bawang goreng
Memasak-nya
Goreng rempah sampai wangi, bersama jus udang.
Bubuh setengah mangkok santan pekak.
2 cawan air,
Gula & garam secukup rasa.
Bila menidih(bahagikan dua) 1/2 untuk kuah nya.
Tambahkan santan cair, cili dan 3 cawan air kepada kuali / periok
garam dan gula (secukup rasa)
Kuah sudah menidih, buburkan mee hoon & taugeh, gaulkan sampai sebati.
Mee Hoon akan meresap kuah tadi menjadi merah jambu.
Bubur separuh udang hidup kedalam mee hoon, sedikit daun kuchai, di gaulkan.
Rempah untuk kuahnya,
masakkan semula 1/2 rempah kuah tadi, tambahkan santan cair,
3 cawan air dan 1 assam keping bersama chili kisar(2 sudu besar)
garam dan gula secukup rasa.
Masak hingga menidih.

Mee Siam di sajikan bersama udang hidup, taburan daun kuchai, bawang goreng dan tahu goreng, 2/3 sudu besar kuah.
Letak 1/2 biji telur rebus dan limau kasturi.
Perah jus limau untuk membangkitkan rasa-nya.
Sedikit Sambal tumis jika perlu.

No comments:

Post a Comment