Link

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, May 4, 2012

Masak Cili Padi Ketam n Ikan Sepat Asin



Bahan2nya
1.5kg Ketam segar, dibersihkan dan di belah dua
1 inch halia
3 ulas bawang putih
10 biji cili padi
200ml satan
4 biji bawang merah
1 sudu teh biji ketumbar
1 cawan air
1/4 sudu serbuk kunyit
2 batang serai yang dititik
1 kuib ikan bilis (optional)
Minyak untuk menumis

Cara2nya
Panaskan minyak di kuali atau periok besar, masukan rempah yang sudah di tumbuk halus, letak batang serai yang sudah di titik. Goreng ia sebentar hingga harum. Letak air secawan dan santan dan 1 kuib knorr ikan bilis. Gaulkan hingga rata. Letakan serbuk kunyit dan masukkan ketam2 yang sudah to belah dua. Letakan garam secukup rasa. Gaulkan hingga rata dan rasa kuah nya. Bila ketam menukar warna pada merah. Tutup api masakan nya, dan tutup tudung periok/kuali...Sajikan panas2 bersama nasi putih

No comments:

Post a Comment