Thursday, May 24, 2012
Sup Rusuk Daging Sapi
Supnya
1 kg rusuk daging, di rebus hingga empok, air nya ditepikan untuk kuah sup-nya
1 inch halia - dikisar
2 ulas bawang putih - dikisar
1 biji bawang besar - dikisar
Rempah 4 sekawan, 1 kayu manis, 6 pelaga, 4 cengkih & 1 bunga lawang.
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
2 helai duan pandan
1 puchok daun ketumbar
1 batang lobak merah didadu kecil
2 batang celeri di potong dadu
3 biji ubi kentang didadu kecil
Cara - Supnya
Panaskan minyak di periok, masukan bahan2 halia, bawang besar & putih yang dikisar, letak rempah 4 sekawan dan daun pandan yang di ikat. Bila rempah nya bangkit, tuangkan kuah air rebusan rusuk daging, tapiskan kuah nya supaya bersih daripada cebis2 tulang rusuk. Letakan lobak,celeri & kentang dadu. Biarkan ia mendidih. Sajikan kesemua juadah dengan nasi putih dan cili api kicap manis.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment