Link

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, July 30, 2012

Daging Masak Hitam




Bahan-bahan:

1 kati daging - dihiris dan direbus dengan kicap (air rebusan jangan dibuang)
1/2 cawan kicap manis (kicap kipas udang)
3 sudu besar cili kering kisar (kalau nak pedas lagi, boleh tambah)
Bunga lawang, kulit kayu manis dan buah pelaga
Asam keping
3 sudu besar jintan manis*
3 sudu besar jintan putih*
3 ulas bawang putih*
4 ulas bawang merah*
halia* (* dikisar - sebhgan digaul dengan daging dan lebihan untuk tumis)

Cara-cara:

Daging direbus dengan kicap. Air rebusan jangan terlalu banyak sebab daging keluarkan air (i masukkan daun kari sikit nak bagi rase kari).
Bila daging dah empuk, toskan dan gaulkan dengan sedikit bahan kisar dan goreng sikit.
Ketepikan daging tadi dan tumis pula bahan kisar lebihan tadi.
Masukkan cili kering kisar dan kacau sebati.
Masukkan pula air rebusan tadi dan juga daging dan gaul rata.
Masukkan asam keping, bunga lawang, kulit kau manis dan buah pelaga.
Masukkan kicap jika nak nampak lebih hitam lagi.
Biarkan mendidih sekejap dan kuah agak pekat.
Bolehlah diangkat dan dihidang dengan nasi putih atau nasi minyak.

No comments:

Post a Comment