Link

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, July 18, 2012

KEK sPAN vANLLA


BAHAN-BAHAN

130gm gula kastor(mcm biasa dikurangkan 120gm)
15gm (1/2 sudu besar) ovellete
5 biji telur gred B (250gm)
125gm tepung superfine
1 sudu teh serbuk penaik
40gm air
1 sudu teh esen vanila
70gm mentega cair/ minyak masak..(of course i prefer mentega cair)

Cara:
1. Satukan ovellete, gula, telur, serbuk penaik, dan tepung ke dalam sebuah mangkuk pengadun.
2. Pukul kelajuan perlahan beberapa minit untuk menyebatikan adunan dan tukar kelajuan maksima selama 5 minit hingga pekat dan gebu.
3. Masukkan air yang dicampur esen vanila dan pukul lagi hingga kembang selama 5 minit lagi. coleh adunan dengan jari dan pastikan ia pekat dan tidak menitik.
4. tuangkan minyak dan gaul dengan senduk kayu atau pemukul telur sehingga sebati. ( tp kirah campurkan dengan sedikit adunan tepung tadi bersama mentega cair atau minyak n masukkan dalam mangkuk yang besar yang ada lebihan adunan... sebab bimbang minyak x sebati nanti.
5. Sediakan sebuah tin pembakar 8 inci atau 9 inci. griskan dan lapikkan kertas.
6. tuangkan adunan n bakar 180'c selama 45 minit atau sehingga kek masak ... oven kirah dalam 160'c ..ikut oven masing2.
7. Setelah masak telangkupkan kek selama 5 minit agar permukaannya tidak mendap. terbalikkan semula dan keluarkan kek dari tin untuk disejukkan.

Bahan Kek Keju Mangga:
Resepi:
1 biji kek span vanila - dibelah dua and diletakkani dalam dasar tin bulat 9 inci (loose tin)

kek keju:
250gm keju krim
90gm gula kastor
250gm krim putar UHT
60gm air
15gm gelatin halal
2 biji mangga masak (dipotong dadu)
80gm mangga & sedikit air (dikisar untuk jadi puri)

cara-cara:
1. Membuat kek: Pukul krim putar hingga kembang dan pekat. Simpan dalam peti sejuk sebentar.
2. Dalam bekas lain,pkul keju dan gula kastor hingga kembang dan berkrim. Masukkan puri mangga dan kacau sebati.
3. Satukan gelatin dan air dalam sebuah periuk kecl. panaskan atas double boiler atau api yang kecil hingga gelatin cair. sejukkan gelatin hingga suam.
4. Tuangkan gelatin ke dalam adunan keju diikuti krim putar. gaul sebati adunan ini dan masukkan buah mangga dadu.
5. Tuangkan adunan ke atas lapisan kekspan yang dipotong separuh. Ratakan dan simpan di dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 3 jam sehingga ia keras.

No comments:

Post a Comment