Link

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, August 10, 2011

Talam Berlauk




Bahan-bahan ( loyang 11x11 inc. )

Adunan tepung :-
*230 g tepung beras (cap gajah)-(2 cawan + 3 3/4 sb)
*60 g tepung jagung (7 1/2 sb)
*2 sk gula
*garam secukup rasa
*1/2 sk serbuk lada sulah
*1,100 ml santan pekat (4 1/2 cawan)
Bahan utk lauk :-
300 g daging cincang
180 g isi ayam - potong dadu
1 hiris halia - ditumbuk
2 ulas bawang putih - ditumbuk
1 sk serbuk lada sulah
garam secukup rasa
minyak utk menumis
Bahan taburan :-
2 cawan bawang goreng
8 tangkai daun sup dan daun bawang - dihiris
3 batang lada merah - dihiris halus (lebihkan jika suka pedas)
Cara-cara

Panaskan minyak dan tumis bwg putih dan halia hingga wangi dan masukkan daging dan ayam dan masak hingga kering lalu masukkan perasa dan 1/2 bahan taburan.Gaul rata dan masak terus hingga kering.Sejukkan.
Satukan adunan tepung* ke dlm periuk, kacau hingga tidak berbintil dan masak atas api perlahan hingga sederhana pekat. Kemudian masukkan lauk yg tlh disejukkan tadi dan kacau lagi 5 min.
Tuang adunan ke dlm loyang berlengser minyak dan taburkan permukaan adunan dgn lebihan bahan taburan rata2.
Kukus selama 20 min atau hingga masak. Biarkan kuih benar2 sejuk, potong dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment